Segítség, bulldogom lesz!

Akinek bulldogja van, vagy bármilyen más fajta kutya Gazdija már biztosan átesett az első kutyás napokon, azon hogy fogalma sincs, hogy mit kezdjen a kicsivel, aki nem hallgat semmire, mindent megrág (igen, a töltőkábelt, a kanapét és az bejárati ajtót is), mindenhova oda…… úgy is tudod miről beszélek. Jól emlékszem, én az első pár hétben szabit vettem ki, nem mentem itthonról sehova, ha hajat akartam mosni áthívtam barátnőmet, aki addig vigyázott a Marvelra, így vegül csak egy kanapé, pár bútor és a parkettám bánta…na de hogy neked egy picit könnyebb legyen, összeszedtem pár dolgot, ami segít átvészelni ezt az időszakot. Bár én ezt már akkor tudtam volna…

 

  1. A legfontosabb, a kutyatáp amelyiket eddig ette a buci. Mindenképp kérdezd meg a tenyésztőtől, hogy milyen tápot eszik a kutyus, és szerezz be belőle egy pár csomaggal! Így megkíméled őt a hasmenéstől, hányástól és magadat is a folyamatos takarítástól, fertőtlenítéstől.

 

  1. A Gazdiknak az egyik legnagyobb dilemmát a tápválasztás szokta okozni. Nagyon kevés példa van arra, hogy a tenyésztői táppal etetjük tovább kedvencünket, ezek a tápok álltalában hosszú távon nem megfelelőek, így pár hét után ajánlott átállni egy teljes értékű tápra. Tápválasztásnál fontos, hogy figyelj a magas minőségre, hiszen a kutyus ebből nyeri minden energiáját, vitamint, nyomelemet. Figyelj arra, hogy a táp magas hústartalmú legyen, lehetőleg egy csak egy féle húst tartalmazzon. A bulldog típusú kutyák érzékenyek, sajnos legtöbbjük allergiás ezért érdemes csirke-csirkezsír és gluténmentes tápot adni nekik. Figyelni kell a vitamintartalom sokféleségére, tartalmazzon omega3-at, zöldkagyló kivonatot, rengeteg zöldséget és lehetőség szerint gyógynövényeket is.

 

  1. Fontos, hogy a kutyusnak legyen egy saját kis kuckója, ahova elvonulhat, amit magáénak érezhet. Válassz neki egy puha, lehetőleg könnyen mosható ágyat. Nyugodtan lehet nagyobb, melyben amint megnő is kényelmesen elfér.

 

  1. A bulldogokat a legtöbb Gazdi lakásban tartja, Gazdinak viszont néha el kell mennie pár órára otthonról. Ha nem szeretnéd, hogy ez alatt az idő alatt az új családtag átrendezze a lakást, megrágja a bútorokat, lepisilje a kanapét, akkor szerezz be egy szobakenelt. Több féle kivitel kapható, én arra esküszök, amelyik úgy néz ki mint egy kerítés, de bármelyiket választhatod. A legfontosabb, hogy a kutyus otthon érezz magát benne. Tedd be neki az ágyát, a kedvenc játékait, kutyapelust és ne feledkezz meg a vízről se. Amikor elmész és bezárod a kutyust, mindig kedvesen csalogasd be a helyére, kapjon simit és jutalomfalatot, ezáltal nem fogja büntetésnek érezni, hanem egy jól megérdemelt szundinak.

 

  1. Szükségetek lesz még egy jó póráz szettre is. Pici kutyusnak kezdetben hámot ajánlok, úgy nem csak a nyakára, légcsővére, nyelőcsővére fejtesz ki nyomást, hanem az eloszlik a testén. Ez a fajtára nézve különösen fontos, hisz ők nehezebben tudnak levegőt venni, mint hosszú orrú társaik.

 

  1. Miből is fog enni a kutyus? Szerezz be két etetőtálat. Műanyagot semmiképp sem ajánlok, nehezebben fogod tudni tisztítani, a baktériumok jobban elterjednek rajta. A porcelán vagy fém etetők közül választanék, érdemes olyat venni, melynek egy gumi szalag van az alján, így nem fogja áttolni a kölyök a tálat az egész lakáson, természetesen kiborítani, mindent összekoszolni vele.  Továbbá érdemes egy tányéralátétet az etetőtálak alá tenni, így a víz és a táp nem a földön fog landolni, kevesebbet kell takarítani és a parkettád sem fog felázni pár hónap után.

 

  1. A kutyus szőrének, bőrének ugyanúgy szüksége van ápolásra, mint egy ember bőrének. A bulldog típusú kutyák bőre érzékenyebb, mint kutyatársaiké, ezért kizárólag természetes, natúr kozmetikumokat használj, melyek nem tartalmaznak mesteréges anyagokat, nem irritálják a kutyusok bőrét. Mindenképp szerezz be egy tonikot, amellyel kutyusod füleit, redőit tisztítani tudod. Igy nem fognak fülei begyulladni, ráncai nem lesznek sötét színűek, nedvesek. A hidegebb időben, séta után érdemes kutyusod talpát vizes ronggyal áttörölni, majd gyógynövényes ápoló krémmel bekenni, így nem marja ki a só, amivel az utakat szórják.

 

  1. Játékok minden mennyiségben. A kölykök az első pár hónapban szeretnek mindent (is) megrágni. A ruháidat, bútoraidat, cipőidet, a szobanövényeidet, a szőnyegeidet úgy tudod biztonságban tudni, hogy más, érdekesebb dolgot adsz a kutyus szájába. A kezdeti időszakban a mozgó, csipogós, puhább játékokra esküsznek a bulldog gazdik, pár hónapos korától mehetnek a gumiból, műanyagból készült játékok is. Amint lesz a bucinak egy kedvenc játéka, azt érdemes félre tenni, és csak jutalmazáskor, közös játékkor odaadni neki. Ezzel fenntartod érdeklődését, egy „ünnep” lesz számára, amikor megkapja.

 

  1. Ha kinti, ha kinti-benti tartásban lesz a bucid mindenképp érdemes pár csomag kutyapelenkát vásárolni. A szobatisztaságra szoktatás nehéz dolog, de nem lehetetlen. A pelenkát érdemes csak egy helyre tenni, lehetőleg a bejárati ajtó mellé, ezzel is a szabadban való pisilésre tudod ösztönözni kutyusodat. A szobatisztaságra való szoktatásról oldalakat tudnék írni, ezt egy későbbi anyagomban meg is fogom tenni.

 

 

  1. Legutoljára hagytam, de ugyan olyan fontos mint az összes többi. Vásárolj be több üveg fertőtlenítőszert, tisztítószert. Az első hónapokban sajnos történnek majd balesetek. Hiába vitted le már 5-ször, voltatok lent este 10-kor is, sehogy sem tudod majd teljesen elkerülni a nem kívánt foltokat. Érdemes környezetbarát, ugyanakkor erős, szagtalanító hatású tisztítószert beszerezni. Hiába takarítod ki az adott bútort, ha benne marad a szag, akkor a bulldogod úgy fogja értelmezni hogy egyszer oda már lehetett, érzi is a szagot, akkor többször is meg fogja csinálni. Szóval nagyon fontos az alapos, gyakori takarítás.

 

+1. Egy erős sörtéjű kefe, vagy szőrsimító kesztyű. Azért hogy elkerüld a napi szintű porszívózást, érdemes legalább heti 1-szer átfésülni kedvencedet, eltávolítani az elhallt szőrszálakat.

 

Oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

Kövess itt is!

Legnépszerűbbek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Share This