Amire minden Gazdinak figyelnie kellene a karácsonykor… 5 béna hiba, ami elrohanthatja az ünneplést

Karácsony a szeretet ünnepe, ezért minden Gazdinak teljesen természetes, hogy az adventi időszakból a négylábú családtag is kiveszi a részét. Meghitt hangulatú esték, filmezés, társasjátékozás a családdal, séták a téli estéken, forralt borozás, a családi vacsora december 24.-én…azonban, ha szeretnénk, hogy kutyusuk is ugyanúgy élvezze ezeket a napokat, ahogy mi, érdemes odafigyelni pár dologra! Íme a lista.

 

Az ünnep legfőbb dísze

Bármennyire is ártatlannak tűnik egy karácsonyfa, annál több veszélyt rejteget magába, amelyeket nekünk, Gazdiknak kell elhárítanunk. A legnehezebb dolgod akkor lesz, ha kölyökkutyusod van, és ez lesz az első karácsonya. Neki biztos nagyon izgalmas lesz nappaliban hirtelen megjelenő, illatozó fenyőfa, a sok csilli-villi dísz, a hangulatosan világító fényfüzérek, az izgalmasan zörgő boák, és a sok új illat.

A kis drága farkcsóválva fogja körbe szaglászni az új jövevényt, így biztos lehetsz benne, hogy le fog verni pár üveggömböt, megszabadít kedvenc díszeidtől. Az üvegszilánkok megvághatják kutyusod talpát, pofiját, valamint a gömbökben található gáz belélegzése sem tesz jót a kutyusnak.

Vigyáznod kell a LED égősorokkal is, mert ha a kutya szájába veszi, az sajnos áramütéshez is vezethet. Ezeket a kellemetlenségeket úgy tudod legegyszerűbben elkerülni, ha a fát egy dohányzóasztalra állítod, így a kutyus képtelen lesz elérni a veszélyes dolgokat.A fenyőfa talpa legyen nehéz, stabil, így nem fogja tudni felborítani se.

 

Vendégsereg

Karácsonykor számunkra teljesen természetes, hogy vendégül látjuk a régen látott keresztszülőket, a vidéken lakó nagymamát, vagy a külföldön élő rokonokat. 

Ha kutyusunk nyitott, barátkozó típus, akkor nem lesz nehéz dolgunk, mivel hamar meg fogja szokni a tömeget, az ismeretlen embereket, nyitott lesz a játékra, simogatásra. Bajban lehetünk viszont akkor, ha kedvencünk dominánsabb, nehezen találja fel magát az új helyzetekben. Könnyen lehet, hogy a megszokottnál agresszívebbé válik, ijedt és visszahúzódó lesz. Úgy tudsz könnyíteni a helyzetén, ha biztosítod neki a nyugodt környezetet, a megszokott kis ágyát. Nyugodtan küld be a helyére, ott biztonságba fogja magát érezni. Ha kisgyerek jön vendégségbe, akkor mindenképp magyarázd el neki, hogy nem szabad fájdalmat okozni a kutyusnak, mutasd meg neki, hogy kell vele játszani, így tuti elkerülöd a kellemetlen helyzeteket.

Ünnepi vacsora, sütemények

Szent este finomabbnál finomabb fogásokat készítünk, halászlevet, sült húsokat, rántott ponytot. Ilyenkor sokszor könnyen elcsábulunk kutyusunk átható nézésétől, úgy gondoljuk, hogy ő is megérdemel pár ünnepi falatot, de sem neki sem magunknak nem teszünk jót ezzel. Az ilyen ünnepi kivételek könnyen hasmenéshez, hányáshoz vezetnek, a legrosszabb esetben az éjszakát az ügyeleten fogjátok tölteni. A fűszerek, a zsíros húsok kikészítik a gyomrukat, a csontokkal pedig megsértheti a szájpadlásukat, a nyelőcsövüket.

Nagyon kell vigyáznod a csokival, ez akár életveszélyes is lehet. A csokoládé theobromint tartalmaz, amely számukra mérgező, és komoly károkat okozhat a szervezetükben.  Ha eltűnik egy tábla csoki, vagy a kutyád megeszi az adventi kalendáriumot, minél hamarabb menjetek orvoshoz!

A gyertyák

Karácsonykor mindent megteszünk azért, hogy létrehozzuk a meghitt, ünnepi hangulatot. Kidekoráljuk a lakást, díszeket teszünk az ablakokba, mindenhova angyalkákat, gömböket lógatunk, adventi koszorút készítünk és persze nem maradhatnak el a fahéj vagy esetleg narancs illatú gyertyák sem. A legtöbb kutya megtartja a biztonságos távolságot a nyílt lángtól, de a nagy játékban vagy farkcsóválásban véletlenül leverheti, és ha nem figyelünk könnyen lángra kaphat az ünnepi terítő. A legbiztonságosabb, ha a gyertyákat olyan magasra tesszük, hogy sehogy se tudja elérni kedvencünk.

Növények, dekoráció

Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden tud veszélyes lenni kedvencünkre. A virágboltban vásárolt asztaldísz, a fagyönggyel díszített kopogtató, a dohányzóasztalra tett mikulásvirág…ezek mind mérgezők.

Ha négylábunk megnyalja ezeket, lenyel belőlük egy kis darabot az hányáshoz, hasmenéshez, mérgezéshez, görcsökhöz, rosszulléthez vezethet. Gyomorpanaszokhoz vezethetnek a párologtatóban található illóolajok, valamint különösen nagy veszélyt jelentenek az ablakra, vagy asztaldíszekre fújt hósprayk, ezektől az állatoknál légszomj alakulhat ki. Ha észreveszed, hogy kutyád növényt evett, mindenképp menj vele orvoshoz!

Remélem tetszett a cikk, ha szeretnél több hasonló tartalmat látni tőlünk, kövess be minket az Instagramon és a Facebookon is!

 

Pacsi: Marvel, Moyra és Noémi

Oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess itt is!

Legnépszerűbbek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Share This